Muziek lessen

ZANGles en GITAARles (de combinatie!), UKULELE beginners cursus,
ukelele workshop, zangworkshop, songwriting feedback en tips.
Face-to-face lesson of online, privé of als duo.
Exchange students and expats: the lessons can be given in English

ZINGEN en jezelf begeleiden op GITAAR

Twee vliegen in één klap! :-) Deze lessen zijn geschikt voor o.a.:
* beginnende singer-songwriters
* PABO studenten en onderwijzers
* als je al wat akkoorden kent maar beter wilt leren spelen én erbij zingen
* als je nog helemáál geen akkoorden kunt spelen
* als je samen les wilt om jullie zang-en-gitaar duo naar een hoger niveau te tillen (bijvoorbeeld tweede stem leren zingen)
* of als je zanger(es) bent en je wilt jezelf kunnen begeleiden op akoestische gitaar (of ukulele: scroll verder omlaag).

Inhoud van de lessen
De combinatie van zingen en gitaarspelen is mijn specialiteit als singer-songwriter, dus ook in mijn lessen: o.a. het begeleidend spelen (afstemmen van de gitaarpartij op de zang), repertoirekeuze (wat vind je leuk en wat pást bij je), en ook performance mocht je die ambitie hebben.
Ook kan ik je helpen met feedback en tips bij je zelfgeschreven nummers!

Zang - warming-up oefeningen, gezonde ademhaling, stemsoorten en techniek, gehoortraining, timing en tekstinterpretatie, etc.
Gitaar - akkoorden spelen en hoe die in elkaar zitten (harmonieleer), vormschema lezen en maken, strumming (ritmisch aanslaan), basic fingerpicking (tokkelen), etc.

Onderaan deze pagina vind je praktische info! Lees die eerst voordat je contact opneemt. Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust!

Interesse in een zangworkshop voor kleine groepen? (tot +- 20 personen) Vraag naar de mogelijkheden! 

Mobirise muziekles tilburg singer songwriter zangeres gitaar microfoon online skype
muziekles ukulele ukulelecursus ukelele workshop beginners tilburg onderwijzer pabo student mimakker
UKULELELES :-) 

De ukulele (ook wel geschreven als ukElele) is niet voor niks zo populair; het is het laagdrempeligste en vrolijkste snaarinstrument dat er bestaat! Bovendien past -ie in je tas dus je kunt 'm overal mee naartoe nemen :-)

Ben je een beginner, of een gevorderde speler? 
In vijf lessen steel jij al de show op elke verjaardag met 'lang zal ze leven' of andere eenvoudige liedjes die we samen uitkiezen.
Leuk voor jezelf, leuk voor je huisgenoten (hoop ik...), voor de kinderen in de klas als je onderwijzer bent of pabo student, of als je Mimakker of Cliniclown bent, of... nou ja, eigenlijk voor iedereen. 
Maar ook als je al langer ukulele speelt, kun je bij mij terecht: 

De tekst gaat door onder de video's >>>

Dit is Sven Ooison. Hij houdt van tekenen, picknicken en ukulele muziekjes :-)
 ('Sven's Tune' geschreven en opgenomen door Liseth)

En dit ben ik zelf, op mijn sixties toy sopranino. Niet geheel foutloos in de solo's, haha...
Bekijk hier de playlist 'crisismuziek' op Youtube!

De ukulele basiscursus... of meer!

In 5 lessen (privé of als duo) leer je de basistechniek van de linker- en rechterhand. Je leert de meest voorkomende akkoorden en vingerzettingen, de basis van strums (ritmische slagjes) en we maken een begin met fingerpicking (tokkel patronen). Ook luisteren we naar hóe de instrumenten in de liedjes die we kiezen, jou kunnen vertellen welke tokkel of strum erbij past (oftewel het ontwikkelen van je muzikaal gehoor). Hierna kun je zelf al aardig je weg vinden tussen de vele YouTube tutorials, je basis zit al goed! En: lukt het al om erbij te zingen?

Maar je mag ook méér lessen boeken natuurlijk, gezellig :-) Je bent niet de eerste die blijft hangen ;-) Bij die volgende stap in je muzikale ontwikkeling gaan we dieper in op de theorie en leren we nieuwe stijlen en technieken. Ons uitgangspunt blijft telkens jouw niveau en tempo op dat moment.

Hieronder vind je alle praktische info. Lees die eerst voordat je contact opneemt. Stond jouw vraag er niet bij? Stel 'm gerust!

Interesse in een ukuleleworkshop met een kleine groep? (tot 6 personen) Vraag naar de mogelijkheden! 

ukulele ukelele cursus beginners muzieklessen tilburg online skype pabo student docent mimakker cliniclown

Veel gestelde praktische vragen, en de antwoorden:

- Een strippenkaart voor gitaar en zang kost 160,- Euro: 5 lessen van 1 uur, of 6 van 40 minuten.
- Een strippenkaart voor ukulele kost 140,- Euro: 5 lessen van 1 uur, of 6 van 40 minuten.
- Een proefles van ca. 40 minuten kost 10,- Euro (p.p.)
- Duo lessen zijn mogelijk als je allebei op ongeveer hetzelfde niveau zit. Dubbel zoveel speelplezier voor 20% p.p. korting op het lesgeld! :-) 

De (face-to-face) lessen vinden plaats in Tilburg, nabij het centrum. Ik geef les op maandag en dinsdag overdag of de vroege avond, en op vrijdagochtend. De meeste leerlingen kiezen voor om-de-week les, maar wekelijks kan ook.

Tijdens de corona periode heb ik uiteraard veel online lessen gegeven, dus ik kan uit ervaring zeggen dat dat voor zang- of gitaarles wel kán maar niet ideaal is, maar voor ukulele werkt het prima: het instrument is klein genoeg om goed te zien voor de webcam! :-)
Als je ver weg woont kun je dus altijd online les nemen. Woon je in Tilburg of omgeving dan is langskomen natuurlijk fijner, maar als je een keer minder tijd hebt, of je bent verkouden, of.. dan is er altijd de mogelijkheid om online te gaan. 

De lesmethode is geschikt voor iedereen tussen de 16 en 100 jaar. M.a.w. ik geef helaas géén les aan kinderen (da's een heel andere tak van sport), tenzij het kind samen met een ouder komt; gezellig met z'n twee op les :-) 

Gitaar
Heb je nog geen eigen gitaar omdat je nog niet weet wat voor eentje je wilt? Dan kun je tijdens je proefles een nylonsnarige (klassieke/Spaanse) en een staalsnarige (western) bij mij uitproberen. Daarná zorg je zelf voor een instrument. Wat voor gitaar bij je past hangt qua klank af van je persoonlijke smaak en repertoirevoorkeur, en wat betreft het model ook van je postuur. Vraag me gerust om advies als je er eentje wilt kopen.

Ukulele
Tijdens je proefles kun je een ukulele van mij gebruiken als je er nog geen hebt. Eventueel kun je tijdens je eerste strippenkaart er eentje bij mij huren, daarna zorg je zelf voor een instrument. Je kunt sowieso altijd een ander model bij mij uitproberen als je dat leuk vindt.

Er is gewoon veel teveel keus, aaaahh!... Het beste zou zijn om met je ogen dicht te kiezen welke je het mooist vind klinken (geldt ook voor een gitaar trouwens). Maar het oog wil ook wat. Koop er iig eentje waar je mee vooruit kunt, van mooi materiaal en netjes afgewerkt. Probeer er af en toe een paar uit in een muziekwinkel (en hier) om er achter te komen wat je mooi vindt en wat fijn aanvoelt, en laat je adviseren door de verkoper (N.B. Een goede muziekwinkel zorgt ervoor dat instrumenten níet 'recht uit de fabriek' maar goed afgesteld de deur uit gaan. Ik heb uiteraard adressen waar je terecht kunt).

De sopraan (het bekende kleintje), het concert model (ietsje groter), en de tenor (nóg een maatje groter) hebben dezelfde standaard stemming G C E A. De sopraan en concert klinken het meest 'Hawaï' en om mee te beginnen zou ik een van die twee aanraden. Die worden ook het meeste verkocht en zijn dus relatief goedkoop.
Mocht je nou grote kolenschoppen hebben maar toch graag ukulele willen spelen: je hebt ukes met een ietsje bredere hals dan de gebruikelijke +- 34 mm bij de 'topkam' (aan het begin van de hals, onder de 'headstock' waar de stemknopjes op zitten). En koop dan geen sopraantje, maar een concert of tenor model.

Overige benodigdheden
Natuurlijk koop (of naai/brei/haak) je er ook een stevige draagtas bij. Om 'm te stemmen is een headstock tuner handig (die klem je op de kop), of je kunt een tuner app downloaden. Een plectrum heb je nog niet nodig: ukulele leer je in eerste instantie met je vingers bespelen.
Als je ook staand wilt spelen is een draagband is handig: ik laat je zien hoe je die zelf knoopt van een lange schoenveter (of een mooi koord of lint) zonder dat je een strap button (zo'n knopje) in je uke hoeft te schroeven. En zonder beschadigingen aan het klankgat wat met ukelele-straps 'met-zo'n-haakje' soms het geval is (maar daar is een simpele oplossing voor: plak een stukje (nep)leer of stof in het haakje)

Naast 'algemene muzikale vorming' (oftewel blokfluit) op de basisschool, en daarna 1,5 jaar klarinet, heb ik als tiener mezelf met behulp van een liedjesboekje met simpele gitaarakkoorden en het afkijken bij anderen, een beetje leren gitaarspelen. Youtube bestond nog niet en ik kwam niet uit een 'muzikaal gezin'. Ik ging op mijn 16de basgitaar spelen in een rockband en een paar jaar daarná pas heb ik het gitaarspelen weer verder ontwikkeld. Wederom door goed te luisteren en te kijken naar anderen én door zelf liedjes te schrijven.
Ik ging studeren voor docent tekenen en textiele werkvormen, waarvoor ik een lesbevoegdheid heb behaald. Mijn hobby muziek bleef een grote liefde. En ik begon ook langzaamaan te beseffen dat mijn muzikale ontwikkeling véél sneller zou zijn gegaan als ik een goede docent had gehad...

In 1999, toen ik al een paar jaar optrad als singer-songwriter, begon ik aan een tweede HBO studie: de toen gloednieuwe Rockacademie in Tilburg (studierichting: zang, specialisatie: performer). Tegen het eind daarvan begon ik met zangles geven bij Popstichting JAM in Eersel, later ook op andere muziekscholen (Kubus in Tilburg, De Piano in Berkel-Enschot, MIK in Boxtel). Ik gaf groepsworkshops zang op de Tilburgse Muziekschool Factorium in 2008, daarna begon ik met zangworkshops op locatie, voor bedrijven en andere groepen (teamuitje, familiedag, e.d.). Ook gaf ik van 2008 tot 2010 auditietraining vocals/performing aan potentiële Rockacademiestudenten, o.a. bij Factorium.

Tussen 2011 en 2015 stopte ik tijdelijk met lesgeven om me te richten op andere activiteiten en op de groepsworkshops. Met mijn huidige lesaanbod heb ik de lessen een nieuw karakter gegeven dat beter aansluit op waar ik zélf muzikaal mee bezig ben als singer-songwriter. Daarnaast blijf ik mezelf van tijd tot tijd bijscholen bij een collega of d.m.v. zelfstudie.

yoda ukulele uked muziekles tilburg beginners cursus

Meer informatie of een proefles?

Of heb je andere vragen die hierboven niet beantwoord zijn? Stel ze gerust!

Groetjes, Liseth

© Copyright 2022 Liseth Horsten. All Rights Reserved. 
Singer-songwriter, zangeres-gitarist, muziekdocent (zang/gitaar/ukulele/songwriting), uitvaartzangeres.
Fotografie: Izaak Slagt (Liseth portretten, live zwartwit Liseth & Lucas), Anja van Eersel (bandfoto's in landschap), Edwin Smits (Liseth live blauw, Agenda), Hans Kusters (live bij Heyhoef Tilburg), Diana Kors (Liseth met de schapen; uitvaartmuziek). Overige foto's: Liseth Horsten, Sooi van der Laan, Jan Horsten, Onbekend.
Website teksten en vormgeving: Liseth Horsten, Tilburg Brabant.

This web page was built with Mobirise