Muziek lessen

ZANGles en GITAARles (de combinatie!), UKULELE en zang, UkeLELe beginners cursus, en feedback op je zelf geschreven liedjes. Face-to-face lesson of online, privé of als duo.
Exchange students and expats: the lessons can be given in English

ZINGEN en jezelf begeleiden op GITAAR

Twee vliegen in één klap! Voor o.a. beginnende singer-songwriters, PABO studenten en onderwijzers, als je al wat akkoorden kent maar beter wilt leren spelen én erbij zingen, als je nog helemáál geen akkoorden kunt spelen, als je vocalist bent en je wilt jezelf kunnen begeleiden op akoestische gitaar (of ukulele: scroll verder omlaag), als je samen les wilt om jullie duo naar een hoger niveau te tillen (bijvoorbeeld tweede stem zingen), etc.

Inhoud van de lessen
Combinatie van zang en gitaar - o.a. begeleidend spelen, repertoirekeuze, performance mocht je die ambitie hebben. We gaan zoveel mogelijk uit van muziek die jij zelf mooi vindt uit pop of lichte muziek. Of je zelfgeschreven nummers! Hierbij kan ik je helpen met feedback en tips, vanuit mijn eigen ervaring als singer-songwriter. 
Zang - warming-up oefeningen, gezonde ademhaling, stemsoorten en techniek, gehoortraining, timing en tekstinterpretatie, etc.
Gitaar - akkoorden spelen en hoe die in elkaar zitten (harmonieleer), vormschema lezen en maken, strumming (ritmisch aanslaan), basic fingerpicking (tokkelen), etc.

Onderaan deze pagina vind je praktische info! Lees die eerst voordat je contact opneemt. Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust!

Mobirise muziekles tilburg singer songwriter zangeres gitaar microfoon online skype
muziekles ukulele ukulelecursus ukelele workshop beginners tilburg
Herfstdepressie?... UKULELE! :-) 

De ukulele (ook wel geschreven als ukElele) is niet voor niks zo populair; het is het meest toegankelijke en vrolijkste snaarinstrument dat er bestaat! En bovendien past -ie in je tas dus je kunt 'm overal mee naartoe nemen :-)

In vijf lessen steel jij al de show op elke verjaardag met 'lang zal ze leven' en andere eenvoudige liedjes die we samen uitkiezen. Leuk voor jezelf, leuk voor je buren (?) of voor in de klas als je onderwijzer bent, of als Mimakker of Cliniclown, of.. 
Die herfstdepressie zal er niet 1 2 3 van verdwijnen, maar hélpen zal het zéker!

De tekst gaat door onder de video's

Dit is Sven Ooison, hij houdt van tekenen en ukulele deuntjes :-)

En dit ben ik zelf, op mijn 8 snarige tenor.
Bekijk hier de hele playlist op Youtube!

De ukulele basiscursus, of meer!

In deze ukelele cursus (privé les of als duo/trio) leer je de basistechniek van de linker- en rechterhand. Je leert de belangrijkste akkoorden, basis strums (ritmische slagjes) en eenvoudige fingerpicking (tokkels). Hierna kun je zelf al aardig je weg vinden tussen de vele YouTube tutorials, je basis zit al goed!

Maar je mag ook méér lessen boeken natuurlijk, gezellig, je zal niet de eerste zijn die blijft hangen :-) Bij die volgende stap in je muzikale ontwikkeling gaan we o.a. dieper in op de theorie zodat je beter begrijpt hoe muziek in elkaar steekt. En we leren nieuwe stijlen en technieken. Jouw startniveau is ons uitgangspunt.

Hieronder vind je de praktische info! Lees die eerst voordat je contact opneemt. Stond jouw vraag er niet bij? Stel 'm gerust!

Mobirise ukulele ukelele cursus beginners muzieklessen tilburg online skype

Veel gestelde praktische vragen, en de antwoorden:

- Een strippenkaart voor gitaar/zang kost 160,- Euro: 5 lessen van 1 uur, of 6 van 40 minuten.
- Een strippenkaart voor de ukulele cursus kost 130,- Euro: 5 lessen van 1 uur, of 6 van 40 minuten.
- Een proefles van ca. 30 minuten kost 10,- Euro (p.p.)
- Duo lessen zijn mogelijk als je allebei op ongeveer hetzelfde niveau zit. Dubbel zoveel speelplezier voor 20% p.p. korting op het lesgeld! 

De (face-to-face) lessen vinden plaats in Tilburg, nabij het centrum. Ik geef les op maandag en dinsdag, overdag of de vroege avond, en op vrijdag in de ochtend of rond de middag. De meeste leerlingen kiezen voor om-de-week les, maar wekelijks kan ook.

De lesmethode is geschikt voor iedereen tussen de 16 en 100 jaar. M.a.w. ik geef helaas géén les aan kinderen (da's een heel andere tak van sport), tenzij het kind samen met een ouder komt; gezellig met z'n twee op les :-) 

Nee daar hoef je niet vooraf voor te kiezen. Het afgelopen (corona) jaar heb ik uiteraard veel online lessen gegeven (of buiten in het park), maar ik ben daar flexibel in: als je een keer niet thuis weg kunt maar je wilt toch graag les, dan kunnen we online gaan. Als je ver weg woont kun je altijd online les nemen. Ik geef meestal les via Skype, en als je daar geen lid van bent kan ik je een uitnodiging voor een vergadering sturen. Maar een ander platform kan eventueel ook.

Gitaar
Heb je nog geen eigen gitaar omdat je nog niet weet wat voor eentje je wilt? Dan kun je tijdens je (niet online) proefles een nylonsnarige (klassieke/Spaanse) en een staalsnarige (western) bij mij uitproberen. Daarná zorg je zelf voor een instrument. Wat voor gitaar bij je past hangt qua klank af van je persoonlijke smaak en repertoirevoorkeur, en wat betreft het model ook van je postuur. Vraag me gerust om advies als je er eentje wilt kopen.

Ukulele
Tijdens je proefles kun je een ukulele van mij gebruiken als je er nog geen hebt. En ook kun je tijdens je eerste strippenkaart er eventueel eentje bij mij huren, daarná zorg je zelf voor een instrument. Je kunt sowieso altijd een ander model bij mij uitproberen als je dat leuk vindt.

Er is gewoon veel teveel keus, aaaahh!... Het beste zou zijn om met je ogen dicht te kiezen welke je het mooist vind klinken. Maar het oog wil ook wat. Koop er iig eentje waar je mee vooruit kunt, van mooi materiaal en netjes afgewerkt. Geen speelgoed van een paar tientjes dat niet te stemmen is en niet lekker speelt. Probeer er een aantal uit in een muziekwinkel om er achter te komen wat je mooi vindt en wat fijn aanvoelt, en laat je adviseren door de verkoper (N.B. Een goede muziekwinkel zorgt ervoor dat instrumenten níet 'recht uit de fabriek' maar goed afgesteld de deur uit gaan).

Je kunt kiezen voor een sopraan (het bekende kleintje), een concert model (maatje groter), of een tenor (nóg een maatje groter, net als het concert model fijn voor grote-mensen-handen). Deze drie hebben dezelfde standaard stemming G C E A. De sopraan en concert klinken het meest 'Hawaï' en om mee te beginnen zou ik één van die twee aanraden. Die worden ook het meeste verkocht en zijn dus relatief goedkoop.  
Mocht je nou grote kolenschoppen hebben maar toch graag ukulele willen spelen: je hebt ukes met een ietsje bredere hals dan de gebruikelijke +- 34 mm bij de 'topkam' (aan het begin van de hals, onder de 'headstock' waar de stemknopjes op zitten). En koop dan geen sopraantje, maar een concert of tenor model.

Natuurlijk koop (of naai/brei/haak) je er ook een stevige draagtas bij en een handige headstock tuner. Of download een tuner app. Een plectrum heb je nog niet nodig: je leert in eerste instantie spelen met je vingers. Als je ook staand wilt spelen kun je 'm tussen je arm klemmen, maar een draagband is handiger: ik laat je zien hoe je die zelf knoopt van een lange schoenveter (of een mooi koord of lint) zonder dat je een strap button (zo'n knopje) in je uke hoeft te schroeven. En zonder beschadigingen aan het klankgat wat met ukelele-straps soms het geval is (maar daar is een simpele oplossing voor: plak een stukje (nep)leer of stof in het haakje!)

Naast 'algemene muzikale vorming' (oftewel blokfluit) op de basisschool, en daarna 1,5 jaar klarinet, heb ik als tiener mezelf met behulp van een liedjesboekje met simpele gitaarakkoorden en het kijken naar anderen, een beetje leren gitaarspelen (je had toen nog geen YouTube, en ik kwam niet uit een zgn. 'muzikaal gezin'). Ik ging op mijn 16de basgitaar spelen in een rockband en een paar jaar daarná pas heb ik het gitaarspelen verder ontwikkeld. Wederom door goed te luisteren en te kijken naar anderen én door zelf liedjes te schrijven.
Ik ging studeren voor docent tekenen en textiele werkvormen, waarvoor ik een lesbevoegdheid heb behaald. Mijn hobby muziek bleef een grote liefde. En ik begon langzaamaan te beseffen dat mijn muzikale ontwikkeling véél sneller zou zijn gegaan als ik een goede docent had gehad!

In 1999 - toen ik al een paar jaar optrad als singer-songwriter - begon ik aan een tweede HBO studie, de toen gloednieuwe Rockacademie in Tilburg (studierichting zang/performer). Tegen het eind daarvan begon ik met zangles geven bij Popstichting JAM in Eersel, later ook op andere muziekscholen (Kubus in Tilburg, De Piano in Berkel-Enschot, MIK in Boxtel). Ik gaf groepsworkshops zang op de Tilburgse Muziekschool Factorium in 2008, daarna begon ik met zangworkshops op locatie voor bedrijven en andere groepen (teamuitjes e.d.). Ook gaf ik van 2008 tot 2010 auditietraining vocals/performing aan potentiële Rockacademiestudenten, o.a. bij Factorium.

Tussen 2011 en 2015 stopte ik tijdelijk met lesgeven om me te richten op andere activiteiten en op de groepsworkshops. Met mijn huidige lesaanbod heb ik de lessen een nieuw karakter gegeven dat beter aansluit op waar ik zélf muzikaal mee bezig ben als singer-songwriter. Daarnaast blijf ik mezelf van tijd tot tijd bijscholen.

yoda ukulele uked muziekles tilburg beginners cursus

Meer informatie of een proefles?

Of heb je andere vragen die hierboven niet beantwoord zijn?
Stel ze gerust!

Groetjes, Liseth

© Copyright 2021 Liseth Horsten. All Rights Reserved.
Singer-songwriter, zangeres-gitarist en muziekdocent (zang/gitaar/ukulele/songwriting)
Foto's: Izaak Slagt (Biografie, Contact), Edwin Smits (Agenda), Liseth Horsten, Sooi van der Laan, Jan Horsten, Diana Kors (schapen), Onbekend.

Design a free website - Get more