Twee vliegen in één klap! :-) Deze lessen zijn geschikt voor o.a.:
* beginnende singer-songwriters
* PABO studenten en onderwijzers.
* als je al wat akkoorden kent maar beter wilt leren spelen én erbij zingen.
* als je nog helemáál geen akkoorden kunt spelen.
* als je samen op les wilt om jullie zang-en-gitaar duo naar een hoger niveau te tillen, bijvoorbeeld tweestemmig leren zingen.
* als je zanger(es) bent en je wilt jezelf kunnen begeleiden op akoestische gitaar (of ukulele: scroll verder omlaag).
Inhoud van de lessen
De combinatie van zingen en gitaarspelen is mijn specialiteit als singer-songwriter, dus ook in mijn lessen: hoe stem je je gitaarpartij af op je zang, en andersom? Welk repertoire vind je leuk en past bij je? Ook kan ik je helpen met feedback en tips bij je zelfgeschreven nummers. En je performance, mocht je die ambitie hebben.
Zang - warming-up oefeningen, gezonde ademhaling, stemsoorten en techniek, gehoortraining, timing en tekstinterpretatie, etc.
Gitaar - akkoorden spelen en hoe die in elkaar zitten (harmonieleer), vormschema lezen en maken, strumming (ritmisch aanslaan), basic fingerpicking (tokkelen), etc.
Onderaan deze pagina vind je praktische info! Lees die eerst voordat je contact opneemt. Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust!
Interesse in een zangworkshop voor kleine groepen? (tot 20 personen) Vraag naar de mogelijkheden!
De ukulele (ook wel geschreven als ukElele) is niet voor niks zo populair; het is het laagdrempeligste en vrolijkste snaarinstrument dat er bestaat! Bovendien past -ie in je tas dus je kunt 'm overal mee naartoe nemen :-)
Beginner of gevorderde speler?
In vijf lessen steel jij al de show op elke verjaardag met 'lang zal ze leven' of andere eenvoudige liedjes die we samen uitkiezen.
Leuk voor jezelf, leuk voor je huisgenoten (hoop ik...), voor de kinderen in de klas als je onderwijzer bent of pabo student, of als je Mimakker of Cliniclown bent, of... nou ja, eigenlijk voor iedereen.
Maar ook als je al langer ukulele speelt, kun je bij mij terecht:
Lees verder onder de video's >>>
Dit is Sven Ooison. Hij houdt van tekenen, picknicken en ukulele muziekjes :-)
('Sven's Tune' geschreven en opgenomen door Liseth)
En dit ben ik zelf, op mijn sixties toy sopranino. Niet geheel foutloos in de solo's, haha...
Bekijk hier de playlist 'crisismuziek' op Youtube!
In 5 lessen (privé of als duo/trio) leer je de basistechniek van de linker- en rechterhand. Je leert je eerste akkoorden (harmonische samenklanken), de basis van strums (ritmische slagjes), we maken een begin met fingerpicking (tokkel patronen) en hoe je tabs (tablatuur, een notatie methode) leest. Door te luisteren naar hoe de instrumenten in een liedje jou vertellen welke tokkel of strum erbij past, ontwikkel je je muzikale gehoor. Hierna kun je zelf al aardig je weg vinden tussen de vele YouTube tutorials, je basis zit al goed! En lukt het al om erbij te zingen? (optioneel ;-))
Maar je mag ook méér lessen boeken natuurlijk, gezellig :-) Je bent niet de eerste die blijft hangen ;-) Bij die volgende stap in je muzikale ontwikkeling gaan we dieper in op de theorie en de technieken, en leren we nieuwe stijlen en nieuw repertoire. Ons uitgangspunt blijft telkens jouw niveau en tempo.
Hieronder vind je alle praktische info. Lees die eerst voordat je contact opneemt. Stond jouw vraag er niet bij? Stel 'm gerust!
Interesse in een ukuleleworkshop met een kleine groep? (tot 6 personen) Vraag naar de mogelijkheden!
- Een strippenkaart voor gitaar en zang/songwriting kost 160,- Euro: 5 lessen van 1 uur.
- Een strippenkaart voor ukulele of gitaar voor beginners kost 140,- Euro: 5 lessen van 1 uur.
- Duo lessen zijn ook mogelijk: dubbel zoveel speelplezier voor 20% p.p. korting op het lesgeld! :-)
- Een proefles van ca. 40 minuten kost 10,- Euro voor één, en 15,- voor twee personen.
De lessen vinden plaats in Tilburg, nabij het centrum. Op dinsdag en woensdag in de middag of avond. Eventueel ook op donderdag of vrijdag overdag.
Online les?
Tijdens de corona lockdowns heb ik online les gegeven. Ik kan dus uit ervaring zeggen dat dat voor ukulele prima werkt: het instrument is klein genoeg om goed te zien voor de webcam! :-) Voor zang- of gitaarles is het niet ideaal. Feedback op je eigen geschreven liedjes (als je de basis van gitaar en zang al onder de knie hebt) is weer wél te doen op afstand: wat je nodig hebt is een webcam met fatsoenlijk beeld en geluid.
Voor iedereen tussen de 16 en 100 jaar :-)
M.a.w. ik geef helaas geen les aan kinderen; da's een andere tak van sport en mijn lesruimte is er niet geschikt voor.
Gitaar
Heb je nog geen eigen gitaar omdat je nog niet weet wat voor eentje je wilt? Dan kun je tijdens je proefles een nylonsnarige (klassieke/Spaanse) en een staalsnarige (western) bij mij uitproberen. Daarná zorg je zelf voor een instrument. Wat voor gitaar bij je past hangt af van je persoonlijke smaak en repertoirevoorkeur, en ook van je postuur. Vraag me gerust om advies als je er eentje wilt kopen, ik help je er graag bij.
Ukulele
Tijdens je proefles kun je een ukulele van mij gebruiken als je er nog geen hebt, en een paar modellen proberen. Eventueel kun je tijdens je eerste strippenkaart er eentje bij mij huren voor een prikkie, daarna zorg je zelf voor een instrument. Je kunt sowieso altijd een ander model bij mij uitproberen als je dat leuk vindt.
Er is gewoon veel teveel keus, aaaahh!... Het beste zou zijn om met je ogen dicht te kiezen welke je het mooist vind klinken en voor jou het fijnst aanvoelt. Maar het oog wil ook wat. Koop er iig eentje waar je nog jaren plezier van hebt, van mooi hout en netjes afgewerkt. Probeer er af en toe een paar uit in een muziekwinkel (en hier) om er achter te komen wat je fijn vindt, en laat je adviseren door de verkoper (N.B. Een goede muziekwinkel zorgt ervoor dat instrumenten níet 'recht uit de fabriek' maar goed afgesteld de deur uit gaan). Je kunt in Brabant bijvoorbeeld terecht bij de specialisten Toon van Strings & Things (Kaatsheuvel, ukuleles en gitaren), of Menno van Ukuleleplein (Drunen). Of stap een plaatselijke muziekwinkel binnen om e.e.a. uit te proberen (bijv. de Radiobeurs in Tilburg).
De sopraan ukulele (het bekende kleintje), het concert model (ietsje groter), en de tenor (nóg een maatje groter) hebben dezelfde standaard stemming G C E A. De sopraan en concert klinken het meest 'Hawaï' en om mee te beginnen zou ik een van die twee aanraden. Die worden ook het meeste verkocht en zijn dus relatief goedkoop. Mocht je nou grote kolenschoppen hebben maar toch graag ukulele willen spelen: je hebt ukes met een ietsje bredere hals dan de gebruikelijke +- 34 mm bij de 'topkam' (aan het begin van de hals, onder de 'headstock' waar de stemknopjes op zitten). Vraag ernaar bij de winkel!
Overige benodigdheden
Natuurlijk koop (of naai/brei/haak) je er een stevige draagtas bij. Om je instrument te stemmen is een headstock tuner handig (die klem je op de kop), of je kunt een tuner app downloaden. Voor een ukulele heb je in eerste instantie geen plectrum nodig, je leert éérst spelen met je vingers. Bij een gitaar is een plectrum wél handig. Als je net begint, wil je een niet al te dikke: koop bijvoorbeeld een 0.66 of 0.73 van Dunlop (de grijze serie met opgedrukt/3D merkje, mijn favoriet, geen sexy kleurtjes maar wél fijn ;-))
Als je ook staand wilt spelen is een draagband is handig. Voor een ukulele kun je die zelf maken van een lange schoenveter of een mooi koord of lint, ook zonder dat je een strap button (zo'n knopje) in je uke hoeft te schroeven. En zonder beschadigingen aan het klankgat wat met ukelele-straps 'met-één-zo'n-haakje' het geval is (maar daar is een simpele (nood-)oplossing voor: schuif er een stukje (nep)leer of stof tussen)... Maar die zijn sowiesó niet heel handig (sorry muziekwinkels ;-)).
Naast 'algemene muzikale vorming' (oftewel blokfluit) op de basisschool, en daarna 1,5 jaar klarinet, heb ik als tiener mezelf met behulp van een liedjesboekje met simpele gitaarakkoorden en het afkijken bij anderen, een beetje leren gitaarspelen. Youtube bestond nog niet en ik kwam niet uit een muzikaal gezin, maar muziek trok mij heel erg aan. Ik ging op mijn 16de basgitaar spelen in een rockband en een paar jaar daarná pas heb ik het gitaarspelen weer verder ontwikkeld. Wederom door goed te luisteren en te kijken naar anderen én door zelf liedjes te schrijven.
Ik ging studeren voor docent tekenen en textiele werkvormen, waarvoor ik een lesbevoegdheid heb behaald. Mijn hobby muziek bleef een grote liefde. En ik begon ook langzaamaan te beseffen dat mijn muzikale ontwikkeling véél sneller zou zijn gegaan als ik een goede docent had gehad...
In 1999, toen ik al een paar jaar optrad als singer-songwriter, begon ik aan een tweede HBO studie: de toen gloednieuwe Rockacademie in Tilburg (studierichting: zang, specialisatie: performer). Tegen het eind daarvan begon ik met zangles geven bij Popstichting JAM in Eersel, later ook op andere muziekscholen (Kubus in Tilburg, De Piano in Berkel-Enschot, MIK in Boxtel). Ik gaf groepsworkshops zang op de Tilburgse Muziekschool Factorium in 2008, daarna begon ik met zangworkshops op locatie: teamuitjes voor bedrijven, familiedag, e.d. Ook gaf ik van 2008 tot 2010 auditietraining vocals/performing aan potentiële Rockacademiestudenten, o.a. bij Factorium.
Tussen 2011 en 2015 stopte ik tijdelijk met lesgeven om me te richten op andere activiteiten en op de groepsworkshops. Met mijn huidige lesaanbod heb ik de lessen een nieuw karakter gegeven dat beter aansluit op waar ik zélf muzikaal mee bezig ben als singer-songwriter. Daarnaast blijf ik mezelf van tijd tot tijd bijscholen bij een collega of d.m.v. zelfstudie.
Of heb je andere vragen die hierboven niet beantwoord zijn? Stel ze gerust!
Groetjes, Liseth
This site was made with Mobirise