Biografie


Singer-songwriter Liseth Horsten heeft een stem van het karakteristieke en herkenbare soort; een spannende, soulvolle, authentieke stem met veel diepgang en een fijne timing. Haar liedjes zijn sterk en persoonlijk, en hebben een heel eigen karakter waarin invloeden van verschillende muziekstijlen te horen zijn.

Met haar band Liseth & The Satellites brengt ze haar gepassioneerde songs in een typisch eigen mix van rootsy stijlen. Van melancholische en gelaagde kleine liedjes tot semi-akoestische rock. Met ritmische akoestische en elektrische gitaren, een dragende contrabas en meerstemmige zang. Het eigen repertoire wordt live hier en daar afgewisseld met een ode aan een andere muzikale held, die in een eigen bewerking wordt uitgevoerd. 

Liseth begon...

Liseth begon in de jaren '90 met het schrijven van liedjes op gitaar, nadat de rockband waarin ze was begonnen als bassiste was opgeheven. Dit bracht haar naar podia in binnen- en buitenland. Na haar Bachelor in muziek behaald te hebben in 2004, bouwde ze haar praktijk op als uitvoerend muzikant en muziekdocent. Naast commerciële projecten stond haar eigen repertoire lange tijd op de laatste plaats. Maar het verlangen om daar weer structureel aandacht aan te besteden groeide...

Een nieuwe impuls 

Haar eigen repertoire kreeg een nieuwe impuls toen ze in Californië de EP Kites and Traffic Lights opnam met gitarist/zanger Michael Roe en bassist Mark Harmon (2015). Een charmant album met zonovergoten en melancholische gitaarsongs. Terug in Nederland vormde Liseth een trio met gitarist/zanger Eric van Dijsseldonk (o.a. JW Roy, Ricky Koole, Malford Milligan) en bassist Lucas Beukers (o.a. Gé Reinders, Eric Devries, NinaLynn). Drie ervaren muzikanten met een gezamenlijke voorliefde voor de organische gitaarklanken van de sixties en seventies.

Miss EP

Tussen ieders eigen muziekprojecten, muzieklessen en tournees door, dook de band in 2021 de studio in met drummer en producer Gabriel Peeters. Door hem kreeg de EP Miss een lekkere bandsound. Er werden twee videoclips van uitgebracht. Miss zag officieel het levenslicht op 21-12-2021, een welluidende datum. En ook de kortste dag van het jaar. Als symbool van hoop, omdat de dagen daarna weer langer en lichter worden.

In mei 2023 verliet Eric van Dijsseldonk de band om zich te wijden aan andere muziekprojecten. Hij werd vervangen door gitarist Marc van Hout (van o.a. Living Room Heroes).


“A beautiful and intricate blend of Americana, indie folk, and alternative country. Built around the powerful and compelling voice of Liseth”… “songs of love, melancholy, and loss, mixed in with compositions of hope and tender joy.” (Aldora Britain Records, Indie promotor UK, over 'Miss EP')

"Op een manier waar je niet omheen kunt trekt Liseth je mee in haar belevingswereld van overpeinzingen en melancholie. Begeleidt door haar Satellites, twee kanjers van muzikanten." (A.W., recensie live optreden)

"De veelzijdigheid van haar stem roept associaties op met andere en niet de minste artiesten" .... "Kwaliteit hoeft niet van ver te komen. Dat bewijst dit professionele en perfect op elkaar ingespeelde trio, met een zangeres die zich moeiteloos kan meten met bekende internationale singer-songwriters"
(W.L. Verkadefabriek Den Bosch, recensie live optreden)


Live video's

"Wat een mooie muziek. Wat een integere liedjes..." (Hijlco Span, radiopresentator en programmamaker Radio 5, over 'Kites and Traffic Lights EP')

"Een prachtige stem, warm, soms dromerig maar altijd loepzuiver. Haar performance is naturel, volkomen ontspannen op het podium. Een vrouw die vanuit haar hart zingt waardoor de muziek bij het publiek binnen komt. Schitterende begeleiding door Lucas Beukers op bas en Eric van Dijsseldonk op gitaar. De vraag die bij je opkomt tijdens het concert is: waarom is deze vrouw met zo'n kwaliteit niet veel bekender?" (W.R., programmeur, over live optreden)

"Haar stem is tegelijkertijd krachtig en breekbaar, sensueel en dwingend" (New Folk Sounds)

"Vooral haar sterke timing en goede stemgeluid vallen op"..."overtuigend" (Bottomline)

"zelden een zangeres gezien die zo zichzelf is op het podium" (Fer Abrahams, popjournalist) 


De Achterflap

De uitgebreide versie. De geschiedenis. Voor wie van lezen houdt.

Als kind probeert men Liseth enige muzikaliteit bij te brengen met verplicht blokfluit en daarna (vrijwillig) klarinet. Ze blijkt niet echt een band te krijgen met het instrument dus na 1,5 jaar houd ze het voor gezien. Maar haar tienerogen gaan glinsteren als haar oudere zussen een oude klassieke gitaar in huis halen. En wanneer ze die te pakken krijgt worden de snaren omlaag gestemd om 'basgitaar' te spelen...

Nadat de rockband waarin Liseth haar eerste stapjes heeft gezet als bassiste wordt opgeheven (half jaren '90), begint ze met het schrijven van intieme en expressieve liedjes op de akoestische gitaar. Dit brengt haar naar diverse podia in binnen- en buitenland: cafés en clubs, het Engelse kunst- en muziekfestival Greenbelt en het Nederlandse Flevofestival. In 1998 doet ze een korte tour door Zwitserland, Duitsland, België en Nederland samen met singer-songwriters Jeff Tarayla (usa) en Mr. Bennett (can).

Ook in 1998 brengt Liseth haar eerste EP uit waarop het liedje staat dat haar een plaats oplevert in de halve finale van 'de Grote Prijs van Nederland voor singer-songwriters'. De EP trekt o.a. de aandacht van magazines NewFolkSounds en Bottomline, en ze is een paar keer live te horen op Radio 3 (Isabelle, Stenders Vroeg en X-alt). Naast haar eigen muziek speelt ze percussie en zingt backingvocals in een soul/funk/bluesband met eveneens eigen repertoire.

In 1999 besluit ze een tweede studie te gaan volgen, aan de toen splinternieuwe Rockacademie in Tilburg, wat grote omwentelingen in zowel haar persoonlijke als muzikale leven in gang zet en versterkt. Ze speelt solo en met haar begeleidingsband The Disposable Souls waarmee ze een demo opneemt in 2002, in enkele schoolbands, en in het Tilburgse pop/folk/jazz/singer-songwriter bandproject 'The Gift' waarmee een prachtige, sfeervolle cd wordt opgenomen in 2003. Ze draait haar hand ook niet om voor andere bijzondere projecten die op haar pad komen: in 2002 bijvoorbeeld, is ze op de VPRO televisie haast onherkenbaar te zien als echte diva met haar theatrale smartlappenduo 'De Fontanelli's' (met accordeonist Wieb en begeleid door het Flogiston TV orkest).

In 2004 studeert Liseth af als zangeres/performer met een show in The Batcave van 013 in Tilburg, waarvoor ze de zeskoppige gelegenheidsband ‘The Travelling Companions called Wanderlust’ formeert. Daarmee schud ze haar oude imago van 'meisje met gitaar' even van zich af en profileert zich meer als zangeres. Haar gitaar blijft echter een trouwe reisgezel; o.a. speelt ze die zomer op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, tijdens liedjesavonden met studenten van de kleinkunstopleiding en de Brabantse singer-songwriter Gerard van Maasakkers.

Liseth is ondertussen zangles gaan geven op een paar regionale muziekscholen, en zingt en speelt gitaar in commerciële muziekprojecten. Te druk met het opbouwen van een beroepspraktijk verdwijnt haar eigen muziek naar de achtergrond. Maar soms wordt ze gevraagd voor bijzondere projecten zoals liedjes schrijven en uitvoeren bij een theatervoorstelling, improviserend zingen tijdens een dansvoorstelling, of het op muziek zetten van gedichten.

En omdat het bloed kruipt komen er van tijd tot tijd weer nieuwe liedjes tevoorschijn en staan er weer optredens met eigen repertoire in de agenda. De EP Kites and Traffic Lights was een goede stap voorwaarts in de richting van nieuwe liedjes en nieuwe plannen!

Ontvang de N I E U W S B R I E F


© Copyright 2023 Liseth Horsten. All Rights Reserved. Singer-songwriter, zangeres-gitarist, muziekdocent. 

Site was built with Mobirise