Biografie

Volgens haar fans is Liseth Horsten het best bewaarde geheim van Tilburg: een vrouw met sterke en persoonlijke songs, gezongen met een stem die warm en doorleefd is maar tegelijk helder als glas, down-to-earth maar ook met een dromerige kant. Een spannende stem met veel diepgang en karakter en een heerlijke timing.

Liseth begon in de jaren '90
met het schrijven van liedjes op gitaar, nadat de rockband waarin ze was begonnen als bassiste was opgeheven. Dit bracht haar naar diverse podia in binnen- en buitenland. Veel later, na haar studie aan de Rockacademie in Tilburg ('99 - '04, haar tweede beroepsopleiding) bouwde ze haar praktijk op als muziekdocent en uitvoerend muzikant (o.a. in verschillende commerciële projecten). Maar het verlangen om weer structureel aandacht te besteden aan haar eigen muziek groeide...

In 2014 kreeg haar muziek een nieuwe impuls, toen ze in Californië een handvol van haar liedjes opnam met gitarist/zanger Michael Roe en bassist Mark Harmon (The Lost Dogs, The 77s). Het tastbare resultaat van deze bijzondere samenwerking werd de EP Kites and Traffic Lights, een zonovergoten plaat met melancholische gitaarsongs over vriendschap, liefde, eenzaamheid, twijfel en hoop. De EP werd in 2015 uitgebracht.

Bio gaat verder onder de tekstbalk >>>


"Wat een mooie muziek. Wat een integere liedjes..."
(Hijlco Span, radiopresentator en programmamaker Radio 5, over Kites and Traffic Lights)

"Een prachtige stem, warm, soms dromerig maar altijd loepzuiver. Haar performance is naturel, volkomen ontspannen op het podium. Een vrouw die vanuit haar hart zingt waardoor de muziek bij het publiek binnen komt. Schitterende begeleiding door Lucas Beukers op bas en Eric van Dijsseldonk op gitaar. De vraag die bij je opkomt tijdens het concert is: waarom is deze vrouw met zo'n kwaliteit niet veel bekender?" (W.R., programmeur)


band gitarist eric dijsseldonk bassist lucas beukers zangeres

De band

Terug in Nederland begon Liseth haar repertoire live uit te voeren met gitarist/zanger Eric van Dijsseldonk (van o.a. JW Roy, Ricky Koole, Malford Milligan & The Southern Aces) en bassist Lucas Beukers (van o.a. Gé Reinders, Frederique Spigt, Marcel de Groot, Nina Lynn). Aanvankelijk onder de naam Liseth & The Lost and Found.

De gezamenlijke voorliefde
voor goed geschreven akoestische songs en americana, en de organische gitaarsounds van de sixties en seventies, bracht deze drie ervaren muzikanten samen. Maar ook solo was en is Liseth te vinden op akoestische podia.

2021 ~ NIEUWE EP ~ NIEUWE NAAM

Tussen ieders eigen muziekprojecten, muzieklessen en tournees door, begon het drietal aan een nieuwe EP. Door de crisis werd e.e.a. uitgesteld, maar in het voorjaar van 2021 dook de band de studio in met drummer en producer Gabriel Peeters. Deze keer wilde Liseth een bandsound.

In september kwam de eerste videoclip en single 'Miss those days' uit. Op het eerste gehoor een vrolijke (na-)zomerhit: een pakkend refrein, meerstemmige zang en een folky mandoline. Maar met een melancholische twist in de tekst. De tekst over 'terugdenken aan de muziekfestivals in je tienerjaren' kreeg sowieso een nieuwe betekenis in 2021: toen Liseth deze een paar jaar geleden schreef, had ze nooit kunnen voorzien dat 'Miss those days' zo actueel zou worden!

De nieuwe EP 'MISS' is uitgebracht op de kortste dag van het jaar: 21 December 2021, de Midwinter Zonnewende. Een symbool van hoop omdat de dagen weer langer worden en er - hopelijk - weer betere tijden aanbreken! Miss bevat vier bandnummers en een live opgenomen akoestische bonustrack. Met deze nieuwe EP was ook de bandnaam aan vernieuwing toe:
LISETH & THE SATELLITES zijn weer klaar om op te treden!

Live video's

Uit eerdere recensies:
"Haar stem is tegelijkertijd krachtig en breekbaar, sensueel en dwingend" (New Folk Sounds)
"Vooral haar sterke timing en goede stemgeluid vallen op"..."overtuigend" (Bottomline)
"zelden een zangeres gezien die zo zichzelf is op het podium" (Fer Abrahams, popjournalist) 


Neil Young tribute band Second Harvest live @ Paradox Tilburg

Akoestische versie van 'Miss those days', bij Heyhoef Backstage in Tilburg.

De Achterflap

De uitgebreide versie. Voor wie van lezen houdt.

Als kind probeert men Liseth enige muzikaliteit bij te brengen met verplicht blokfluit en daarna (vrijwillig) klarinet. Ze blijkt niet echt een band te krijgen met het instrument dus na 1,5 jaar houd ze het voor gezien. Maar haar tienerogen gaan glinsteren als haar oudere zussen een oude klassieke gitaar in huis halen. En wanneer ze die te pakken krijgt worden de snaren omlaag gestemd om 'basgitaar' te spelen...

Nadat de rockband waarin Liseth haar eerste stapjes heeft gezet als bassiste wordt opgeheven (half jaren '90), begint ze met het schrijven van intieme en expressieve liedjes op de akoestische gitaar. Dit brengt haar naar diverse podia in binnen- en buitenland: cafés en clubs, het Engelse kunst- en muziekfestival Greenbelt en het Nederlandse Flevofestival. In 1998 doet ze een korte tour door Zwitserland, Duitsland, België en Nederland samen met singer-songwriters Jeff Tarayla (usa) en Mr. Bennett (can).

Ook in 1998 brengt Liseth haar eerste EP uit waarop het liedje staat dat haar een plaats oplevert in de halve finale van 'de Grote Prijs van Nederland voor singer-songwriters'. De EP trekt o.a. de aandacht van magazines NewFolkSounds en Bottomline, en ze is een paar keer live te horen op Radio 3 (Isabelle, Stenders Vroeg en X-alt). Naast haar eigen muziek speelt ze percussie en zingt backingvocals in een soul/funk/bluesband met eveneens eigen repertoire.

In 1999 besluit ze een tweede studie te gaan volgen, aan de toen splinternieuwe Rockacademie in Tilburg, wat grote omwentelingen in zowel haar persoonlijke als muzikale leven in gang zet en versterkt. Ze speelt solo en met haar begeleidingsband The Disposable Souls waarmee ze een demo opneemt in 2002, in enkele schoolbands, en in het Tilburgse pop/folk/jazz/singer-songwriter bandproject 'The Gift' waarmee een prachtige, sfeervolle cd wordt opgenomen in 2003. Ze draait haar hand ook niet om voor andere bijzondere projecten die op haar pad komen: in 2002 bijvoorbeeld, is ze op de VPRO televisie haast onherkenbaar te zien als echte diva met haar theatrale smartlappenduo 'De Fontanelli's' (met accordeonist Wieb en begeleid door het Flogiston TV orkest).

In 2004 studeert Liseth af als zangeres/performer met een show in The Batcave van 013 in Tilburg, waarvoor ze de zeskoppige gelegenheidsband ‘The Travelling Companions called Wanderlust’ formeert. Daarmee schud ze haar oude imago van 'meisje met gitaar' even van zich af en profileert zich meer als zangeres. Haar gitaar blijft echter een trouwe reisgezel; o.a. speelt ze die zomer op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, tijdens liedjesavonden met studenten van de kleinkunstopleiding en de Brabantse singer-songwriter Gerard van Maasakkers.

Liseth is ondertussen zangles gaan geven op een paar regionale muziekscholen, en zingt en speelt gitaar in commerciële muziekprojecten. Te druk met het opbouwen van een beroepspraktijk verdwijnt haar eigen muziek naar de achtergrond. Maar soms wordt ze gevraagd voor bijzondere projecten zoals liedjes schrijven en uitvoeren bij een theatervoorstelling, improviserend zingen tijdens een dansvoorstelling, of het op muziek zetten van gedichten.

En omdat het bloed kruipt komen er van tijd tot tijd weer nieuwe liedjes tevoorschijn en staan er weer optredens met eigen repertoire in de agenda. De EP Kites and Traffic Lights was een goede stap voorwaarts in de richting van nieuwe liedjes en nieuwe plannen!

© Copyright 2021 Liseth Horsten. All Rights Reserved. 
Singer-songwriter, zangeres-gitarist, muziekdocent (zang/gitaar/ukulele/songwriting), uitvaartzangeres.
Fotografie: Izaak Slagt (Liseth portretten, live zwartwit Liseth & Lucas), Anja van Eersel (bandfoto's in landschap), Edwin Smits (Liseth live blauw, Agenda), Hans Kusters (live bij Heyhoef Tilburg), Diana Kors (Liseth met de schapen; uitvaartmuziek). Overige foto's: Liseth Horsten, Sooi van der Laan, Jan Horsten, Onbekend.
Website teksten en vormgeving: Liseth Horsten, Tilburg Brabant.

Web page was designed with Mobirise