biografie liseth horsten singer songwriter zangeres gitarist muziekdocent tilburg brabant

Biografie

Singer-songwriter Liseth Horsten heeft een stem van het karakteristieke en herkenbare soort; een spannende, soulvolle, authentieke stem met veel diepgang en een fijne timing. Haar liedjes zijn sterk en persoonlijk, en hebben een heel eigen karakter waarin de invloeden van verschillende muziekstijlen te horen zijn.

Liseth begon in de jaren '90 met het schrijven van liedjes op gitaar, nadat de rockband waarin ze was begonnen als bassiste was opgeheven. Dit bracht haar naar podia in binnen- en buitenland. Veel later, na een Bachelor in muziek (2004), bouwde ze haar praktijk op als uitvoerend muzikant en muziekdocent. Naast werk in commerciële projecten stond haar eigen repertoire meestal op de laatste plaats, maar het verlangen om daar weer structureel aandacht aan te besteden groeide.

In 2014 kreeg haar muziek een nieuwe impuls toen ze in Californië een handvol van haar liedjes opnam met gitarist/zanger Michael Roe en bassist Mark Harmon. Het tastbare resultaat van deze bijzondere samenwerking werd de EP Kites and Traffic Lights met zonovergoten en melancholische gitaarsongs. De EP werd in 2015 uitgebracht.

Lees verder onder de tekstbalk >>>


“A beautiful and intricate blend of Americana, indie folk, and alternative country. Built around the powerful and compelling voice of Liseth”… “For songs of love, melancholy, and loss, mixed in with compositions of hope and tender joy, Liseth & The Satellites are the ones to follow.”
(Aldora Britain Records, Indie promotor UK, over 'Miss EP')

 
"Wat een mooie muziek. Wat een integere liedjes..."
(Hijlco Span, radiopresentator en programmamaker Radio 5, over 'Kites and Traffic Lights EP')

"Een prachtige stem, warm, soms dromerig maar altijd loepzuiver. Haar performance is naturel, volkomen ontspannen op het podium. Een vrouw die vanuit haar hart zingt waardoor de muziek bij het publiek binnen komt. Schitterende begeleiding door Lucas Beukers op bas en Eric van Dijsseldonk op gitaar. De vraag die bij je opkomt tijdens het concert is: waarom is deze vrouw met zo'n kwaliteit niet veel bekender?" (W.R., programmeur, over live optreden)


Liseth & The Satellites

Terug in Nederland vormde Liseth een nieuw trio met gitarist/zanger Eric van Dijsseldonk (o.a. JW Roy, Ricky Koole, Malford Milligan & The Southern Aces) en bassist Lucas Beukers (o.a. Gé Reinders, Eric Devries, Nina Lynn).
De gezamenlijke voorliefde voor goed geschreven akoestische songs en americana, en de organische gitaarklanken van de sixties en seventies, bracht deze drie ervaren muzikanten samen.

2021 ~ EP 'Miss'

Tussen ieders eigen muziekprojecten, muzieklessen en tournees door (en wat uitstel door de beperkingen tijdens Cor-netto) dook de band in 2021 de studio in met drummer en producer Gabriel Peeters. Door hem werd de EP 'Miss' een plaat met een lekkere bandsound.
Er werden twee singles met videoclips uitgebracht: 'Miss those days' is een vrolijk duet met een tekst over terugdenken aan de muziekfestivals uit je jonge jaren (toen Liseth deze een paar jaar geleden schreef, had ze niet voorzien dat de tekst in 2021 zo actueel zou aanvoelen...). En 'Girl' klinkt als een brief aan haarzelf als tiener en bevat een bemoedigende boodschap voor meisjes van alle leeftijden!

'Miss' werd uitgebracht op 21-12-2021, de kortste dag van het jaar, de Midwinter Zonnewende. Als een symbool van hoop omdat de dagen daarna weer langer worden en er - hopelijk - weer betere tijden aanbreken. In de winter van 2022 zal de band gaan werken aan een opvolger.

The Satellites' typische eigen Americana mix

Liseth & The Satellites ~ LIVE ~ brengen een verzameling sterke en gepassioneerde songs, van melancholische 'kleine' liedjes tot semi-akoestische rock. Het eigen repertoire wordt hier en daar afgewisseld met bewerkingen van andere (Americana) songs. Akoestische en elektrische gitaren, een contrabas, en prachtig in elkaar grijpende zangstemmen in een typisch eigen mix van rootsy stijlen.
Bekijk hier de LIVE AGENDA

Live video's

Uit eerdere recensies:
"Haar stem is tegelijkertijd krachtig en breekbaar, sensueel en dwingend" (New Folk Sounds)
"Vooral haar sterke timing en goede stemgeluid vallen op"..."overtuigend" (Bottomline)
"zelden een zangeres gezien die zo zichzelf is op het podium" (Fer Abrahams, popjournalist) 


Neil Young tribute band Second Harvest live @ Paradox Tilburg

Akoestische versie van 'Miss those days', bij Heyhoef Backstage in Tilburg.

De Achterflap

De uitgebreide versie. Voor wie van lezen houdt.

Als kind probeert men Liseth enige muzikaliteit bij te brengen met verplicht blokfluit en daarna (vrijwillig) klarinet. Ze blijkt niet echt een band te krijgen met het instrument dus na 1,5 jaar houd ze het voor gezien. Maar haar tienerogen gaan glinsteren als haar oudere zussen een oude klassieke gitaar in huis halen. En wanneer ze die te pakken krijgt worden de snaren omlaag gestemd om 'basgitaar' te spelen...

Nadat de rockband waarin Liseth haar eerste stapjes heeft gezet als bassiste wordt opgeheven (half jaren '90), begint ze met het schrijven van intieme en expressieve liedjes op de akoestische gitaar. Dit brengt haar naar diverse podia in binnen- en buitenland: cafés en clubs, het Engelse kunst- en muziekfestival Greenbelt en het Nederlandse Flevofestival. In 1998 doet ze een korte tour door Zwitserland, Duitsland, België en Nederland samen met singer-songwriters Jeff Tarayla (usa) en Mr. Bennett (can).

Ook in 1998 brengt Liseth haar eerste EP uit waarop het liedje staat dat haar een plaats oplevert in de halve finale van 'de Grote Prijs van Nederland voor singer-songwriters'. De EP trekt o.a. de aandacht van magazines NewFolkSounds en Bottomline, en ze is een paar keer live te horen op Radio 3 (Isabelle, Stenders Vroeg en X-alt). Naast haar eigen muziek speelt ze percussie en zingt backingvocals in een soul/funk/bluesband met eveneens eigen repertoire.

In 1999 besluit ze een tweede studie te gaan volgen, aan de toen splinternieuwe Rockacademie in Tilburg, wat grote omwentelingen in zowel haar persoonlijke als muzikale leven in gang zet en versterkt. Ze speelt solo en met haar begeleidingsband The Disposable Souls waarmee ze een demo opneemt in 2002, in enkele schoolbands, en in het Tilburgse pop/folk/jazz/singer-songwriter bandproject 'The Gift' waarmee een prachtige, sfeervolle cd wordt opgenomen in 2003. Ze draait haar hand ook niet om voor andere bijzondere projecten die op haar pad komen: in 2002 bijvoorbeeld, is ze op de VPRO televisie haast onherkenbaar te zien als echte diva met haar theatrale smartlappenduo 'De Fontanelli's' (met accordeonist Wieb en begeleid door het Flogiston TV orkest).

In 2004 studeert Liseth af als zangeres/performer met een show in The Batcave van 013 in Tilburg, waarvoor ze de zeskoppige gelegenheidsband ‘The Travelling Companions called Wanderlust’ formeert. Daarmee schud ze haar oude imago van 'meisje met gitaar' even van zich af en profileert zich meer als zangeres. Haar gitaar blijft echter een trouwe reisgezel; o.a. speelt ze die zomer op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, tijdens liedjesavonden met studenten van de kleinkunstopleiding en de Brabantse singer-songwriter Gerard van Maasakkers.

Liseth is ondertussen zangles gaan geven op een paar regionale muziekscholen, en zingt en speelt gitaar in commerciële muziekprojecten. Te druk met het opbouwen van een beroepspraktijk verdwijnt haar eigen muziek naar de achtergrond. Maar soms wordt ze gevraagd voor bijzondere projecten zoals liedjes schrijven en uitvoeren bij een theatervoorstelling, improviserend zingen tijdens een dansvoorstelling, of het op muziek zetten van gedichten.

En omdat het bloed kruipt komen er van tijd tot tijd weer nieuwe liedjes tevoorschijn en staan er weer optredens met eigen repertoire in de agenda. De EP Kites and Traffic Lights was een goede stap voorwaarts in de richting van nieuwe liedjes en nieuwe plannen!

© Copyright 2022 Liseth Horsten. All Rights Reserved. 
Singer-songwriter, zangeres-gitarist, muziekdocent (zang/gitaar/ukulele/songwriting), uitvaartzangeres.
Fotografie: Izaak Slagt (Liseth portretten, live zwartwit Liseth & Lucas), Anja van Eersel (bandfoto's in landschap), Edwin Smits (Liseth live blauw, Agenda), Hans Kusters (live bij Heyhoef Tilburg), Diana Kors (Liseth met de schapen; uitvaartmuziek). Overige foto's: Liseth Horsten, Sooi van der Laan, Jan Horsten, Onbekend.
Website teksten en vormgeving: Liseth Horsten, Tilburg Brabant.

Site was started with Mobirise site templates