gitaarles zangles ukulele ukelele online muziekles workshop Tilburg

Home Biografie Muziek Agenda Lessen Contact

 


ZANG- en GITAARLES ~ UKULELE LES en WORKSHOP

Face-to-face lessen (met corona-regels) en online.
Exchange students and expats: the lessons can be given in English.

Of corona-proof buiten in het park :-)

ukelele cursus muziekles Tilburg


ZINGEN en jezelf begeleiden op AKOESTISCH GITAAR
(ukulele en workshops: scroll verder omlaag)

Twee vliegen in n klap! Voor o.a. beginnende singer-songwriters, PABO studenten en onderwijzers, als je al wat akkoorden kent maar bter wilt leren gitaarspelen n erbij zingen, als je nog heleml geen akkoorden kunt spelen, als je vocalist bent en je wilt jezelf kunnen begeleiden op gitaar, als je samen les wilt om jullie zang-en-gitaar-duo naar een hoger niveau te tillen (bijvoorbeeld tweede stem zingen), etc.

Inhoud van de lessen

Combinatie van zang en gitaar:
o.a. begeleidend spelen, repertoirekeuze, performance mocht je die ambitie hebben. We gaan zoveel mogelijk uit van muziek die jij zelf mooi vindt uit pop of lichte muziek. Of je zelfgeschreven nummers! Ook hierbij kan ik je helpen met feedback en tips.
Zang: warming-up oefeningen, gezonde ademhaling, stemsoorten en techniek, gehoortraining, timing en tekstinterpretatie, etc.
Gitaar: akkoorden spelen en hoe die in elkaar zitten (harmonieleer), vormschema lezen en maken, strumming (ritmisch aanslaan), basic fingerpicking (tokkelen), etc.

Download hier een pdf met 8 basis gitaarakkoorden voor beginners

Op deze website vind je hl veel liedjes met tekst en akkoorden


Praktische info

- Voor leerlingen vanaf +- 16 jaar.
- De lessen vinden plaats in Tilburg (nabij centrum), wekelijks of om de week, op maandag of dinsdag (middag/avond), en evt. vrijdagmiddag.
- Online les via bijv. Skype is ook mogelijk.
- Geen inschrijfkosten en je kunt op elk moment in het jaar beginnen of stoppen (strippenkaart afmaken).
- Je zorgt zelf voor een instrument. Heb je nog geen eigen gitaar omdat je nog niet weet wat voor eentje je wilt? Dan kun je tijdens je (niet online) proefles een nylonsnarige (klassieke/Spaanse) en een staalsnarige (western) bij mij uitproberen. Wat voor gitaar bij je past hangt qua klank af van je persoonlijke smaak en repertoirevoorkeur, en wat betreft het model ook een beetje van je postuur.

Tarieven

- Een strippenkaart kost 160,- Euro: 5 lessen van 1 uur, of 6 van 40 minuten.
- Een proefles van 30 minuten kost 10,- Euro (p.p.)
- Duolessen zijn mogelijk als je allebei op ongeveer hetzelfde niveau zit en het leuk vind om samen te werken aan zang- en gitaararrangementen van het gekozen repertoire. Bij duolessen krijg je allebei 20% korting op het lesgeld!

Meer informatie? Proefles? Mail naar Liseth

(scroll naar beneden voor mijn achtergrond als docent en opleiding)

 

gitaarles zangles en ukelele les in Tilburg
"Iedereen kan via Youtube tutorials volgen, maar het is toch echt anders als je persoonlijk les krijgt. Jij kunt voor ons de liedjes op maat maken qua toonsoort, akkoorden, tokkels en strums en hulp geven bij de zang. Aangepast aan het niveau van ieder persoonlijk. Dat is de kracht die jij als 'live' docent hebt en dat kan niet vervangen worden door Youtube"

(reactie via email van een leerling)


UKULELE LES voor beginners ~ GET UKED!
(workshop? Scroll verder omlaag)

De ukulele (ook wel geschreven als ukElele) is niet voor niks zo populair; het is het meest toegankelijke en vrolijkste snaarinstrument dat er bestaat! En bovendien past -ie in je tas dus je kunt 'm overal mee naartoe nemen :-)
ukulele_beginners_cursus_tilburg
In vijf lessen steel jij al de show op elke verjaardag met 'lang zal ze leven' en andere eenvoudige liedjes! Leuk voor jezelf of voor muziek in de klas als je onderwijzer bent! 

Download hier de pdf van Lang zal ze leven

Er staan toch genoeg tutorials op Youtube?
Klopt, dus waarom zou je nog les nemen. Zt je daar in je eentje voor je computer, niemand die je persoonlijke aanwijzingen geeft, of aan wie je een vraag kunt stellen, meh...

In deze cursus (priv les of als duo/trio) leer je de basistechniek van de linker- en rechterhand. Je leert de belangrijkste akkoorden, basis strums (ritmische slagjes) en eenvoudige fingerpicking (tokkels). Hierna kun je zelf al aardig je weg vinden tussen de vele Youtube tutorials, je basis zit al goed!

Maar je mag ook mr lessen boeken natuurlijk, gezellig :-) Bij die volgende stap in je muzikale ontwikkeling gaan we o.a. dieper in op de theorie zodat je beter begrijpt hoe muziek in elkaar steekt. En we leren nieuwe stijlen en technieken. Alles aansluitend op jouw niveau. 

Download hier Don't worry be happy (pdf)

Download hier 16 basisakkoorden gespeeld door monsterhandjes (pdf)

En hier de monsterhandjes voor LINKSHANDIG gestemde ukulele (pdf)


Praktische info
ukelele spelende dinosaurus - t-rex has tiny arms so he can play the ukulele
- Voor iedereen tussen de 16 en 100 jaar.
- De lessen vinden plaats in Tilburg (nabij centrum), wekelijks of om de week, op maandag of dinsdag (middag/avond) of evt. vrijdagmiddag.
- Online les via bijv. Skype is ook mogelijk. 
- Geen inschrijfkosten en je kunt op elk moment in het jaar beginnen of stoppen (strippenkaart afmaken).
- Heb je nog geen eigen ukulele, dan kun je er tijdens je eerste strippenkaart er eentje bij mij huren. Je kunt sowieso verschillende modellen bij mij uitproberen als je dat leuk vindt.

Scroll naar beneden voor tips over de aanschaf van een ukulele. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met mij op voor advies.

Tarieven


-
Een strippenkaart kost 130,- Euro: 5 lessen van 1 uur, of 6 van 40 minuten.
- Een proefles van 30 minuten kost 10,- Euro (p.p.)
- Kom met z'n tween voor dubbel zoveel speelplezier en krijg p.p. 20% korting

READY TO GET UKED? Of heb je een vraag? Mail naar Liseth

(scroll naar beneden voor mijn achtergrond als docent en opleiding)


UKELELE + PERCUSSIE WORKSHOP *

Boek een (losse, eenmalige) ukelele workshop voor een kleine groep tot 8 personen! De leukste manier om samen kennis te maken met dit vrolijke instrumentje. Of om iets nieuws te leren als je al speelt. Eventueel in combinatie met handpercussie zoals shakers, mini yemb en bongo's (dan kan ik mijn ervaring als percussionist ook weer eens inzetten ;-)).
Ik zorg voor de ukes en trommeltjes, maar je kunt ook je eigen instrument meenemen. De invulling en het niveau van de workshop bepalen we in overleg vooraf.

(* volle groep op binnenlocatie weer mogelijk vanaf najaar 2021. Wl mogelijk op een buitenlocatie zoals bijv. in het park)

Mail voor meer infoHieronder een schattig filmpje met een muziekje van mijzelf :-)
In de hoofdrol het lammetje Sven Ooison.
(Kijk op mijn Youtube kanaal voor nog twee filmpjes van Sven)
Hoe kies ik een ukulele die bij me past?... En andere tips

Net als bij gitaren is er op het gebied van ukeleles veel teveel keus, aaaahh!... Het beste zou zijn om met je ogen dicht te kiezen welke jij het mooist vind klinken. Maar het oog wil ook wat. Koop er iig eentje waar je mee vooruit kunt, van mooi materiaal en netjes afgewerkt. Je hebt al prima ukuleles vanaf 60/70 Euro. Probeer er een aantal uit in een muziekwinkel om er achter te komen wat je mooi vind, en laat je adviseren door de verkoper.
N.B. Een goede muziekwinkel zorgt ervoor dat instrumenten net 'recht uit de fabriek' maar goed afgesteld de deur uit gaan! (de hoogte van de snaren is optimaal gemaakt, de frets zijn gecheckt en eventuele scherpe randjes glad geschuurd, etc).

yoda likes to learn how to play the ukuleleJe kunt kiezen voor een sopraan (het bekende kleintje), een concert model (maatje groter), of een tenor (ng een maatje groter, net als het concert model fijn voor grote-mensen-handen). Deze drie hebben dezelfde standaard stemming G C E A.
De sopraan en concert klinken het meest 'Hawa' en om mee te beginnen zou ik n van die twee aanraden.

Mocht je nou grote kolenschoppen hebben maar toch graag ukulele willen spelen: je hebt er met een ietsje bredere hals dan de gebruikelijke +- 34 mm bij de 'topkam' (aan het begin van de hals, onder de 'headstock' waar de stemknopjes op zitten). En koop dan geen sopraan, maar een concert of tenor model.

Natuurlijk koop (of naai/brei/haak) je er ook een stevige draagtas bij en een handige headstock tuner. Of: download een ukulele tuner app. Een plectrum heb je nog niet nodig: je leert in eerste instantie spelen met je vingers.
Als je ook staand wilt spelen kun je 'm tussen je arm klemmen, maar een draagband is handiger: ik laat je zien hoe je die zelf knoopt van een lange schoenveter, of een mooi koord of lint, zonder dat je een strap button (zo'n knopje) in je uke hoeft te schroeven. En zonder beschadigingen aan het klankgat wat met ukelele-straps soms het geval is, maar daar is een simpele oplossing voor: plak een stukje (nep)leer of stof in het haakje!


Ng meer ukulele muziek (n zang!) door Liseth:
P.S. Maar onderschat dit snoezige 'mini-gitaartje' niet heh, 
luister maar eens naar deze meneer
Oeps! ik ga nog even oefenen...Mijn achtergrond als docent


Kijk op mijn LinkedIn profiel voor mijn CV 
 
LinkedIn Liseth Horsten

Naast 'algemene muzikale vorming' (oftewel blokfluit) op de basisschool, en daarna 1,5 jaar klarinet, heb ik als tiener mezelf met behulp van een liedjesboekje met simpele gitaarakkoorden en het kijken naar anderen, een beetje leren gitaarspelen (je had toen nog geen Youtube, en ik kwam niet uit een zgn. 'muzikaal gezin'). Ik ging op mijn 16de basgitaar spelen in een rockband en een paar jaar daarn pas heb ik het gitaarspelen verder ontwikkeld. Wederom door goed te luisteren en te kijken naar anderen n door zelf liedjes (proberen) te schrijven.
Ik ging studeren voor docent tekenen en textiele werkvormen, waarvoor ik een lesbevoegdheid heb behaald. Mijn hobby muziek bleef een grote liefde. En ik begon langzaamaan te beseffen dat mijn muzikale ontwikkeling vl sneller zou zijn gegaan als ik een goede docent had gehad! 

In 1999 - toen ik al een paar jaar optrad als singer-songwriter - begon ik aan een tweede HBO studie, de toen gloednieuwe Rockacademie in Tilburg (studierichting zang/performer). Tegen het eind daarvan begon ik met zangles geven bij Popstichting JAM in Eersel, later ook op andere muziekscholen (Kubus in Tilburg, De Piano in Berkel-Enschot, MIK in Boxtel). Ik gaf groepsworkshops zang op de Tilburgse Muziekschool Factorium in 2008, daarna begon ik met zangworkshops op locatie voor bedrijven en andere groepen (teamuitjes e.d.). Ook gaf ik van 2008 tot 2010 auditietraining vocals/performing aan potentile Rockacademiestudenten, o.a. bij Factorium.

Tussen 2011 en 2015 stopte ik tijdelijk met lesgeven om me te richten op andere activiteiten en op de groepsworkshops. Met mijn huidige lesaanbod heb ik de lessen een nieuw karakter gegeven dat beter aansluit op waar ik zlf muzikaal mee bezig ben als singer-songwriter. Daarnaast blijf ik mezelf van tijd tot tijd bijscholen.


Neem gerust contact op als je vragen hebt.
Liseth


Terug naar boven


2021 Liseth Horsten
Muzikant en muziekdocent te Tilburg

Foto bovenaan: Izaak Slagt