Biografie van Liseth Horsten

Home Biografie Muziek Agenda Lessen Contact

Volgens haar fans en bandgenoten is ze het best bewaarde geheim van Tilburg: een vrouw met sterke en persoonlijke songs, gezongen met een stem die warm en doorleefd is maar tegelijk helder als glas, down-to-earth maar ook met een dromerige kant. Een spannende stem met veel diepgang en karakter en een heerlijke timing.

"Een prachtige stem, warm, soms dromerig maar altijd loepzuiver. Haar performance is naturel, volkomen ontspannen op het podium. Een vrouw die vanuit haar hart zingt waardoor de muziek bij het publiek binnen komt. Schitterende begeleiding door Lucas Beukers op bas en Eric van Dijsseldonk op gitaar. De vraag die bij je opkomt tijdens het concert is: "waarom is deze vrouw met zo'n kwaliteit niet veel bekender?" 
(W.R., programmeur)


Liseth Horsten begon in de jaren negentig met het schrijven van liedjes op gitaar, nadat de rockband waarin ze was begonnen als bassiste werd opgeheven. Dit bracht haar naar diverse podia in binnen- en buitenland. Na haar studie aan de Rockacademie in Tilburg ('99 - '04, haar tweede beroepsopleiding) bouwde ze haar praktijk op als uitvoerend muzikant en muziekdocent. Ze speelde o.a. in verschillende commerciŽle projecten. Maar het verlangen om weer structureel aandacht te besteden aan haar eigen muziek groeide...

Kites and Traffic Lights
In 2014 nam Liseth in CaliforniŽ een handvol van haar nieuwe liedjes op met gitarist/zanger Michael Roe en bassist Mark Harmon (The Lost Dogs, The 77s). Het tastbare resultaat van deze bijzondere samenwerking werd de EP Kites and Traffic Lights, een sfeervolle en zonovergoten plaat met melancholische gitaarsongs over vriendschap, liefde, eenzaamheid, twijfel en hoop. De EP werd in juni 2015 officieel uitgebracht.

"Wat een mooie muziek. Wat een integere liedjes..."
(Hijlco Span, radiopresentator / programmamaker)

Liseth & The Lost and Found 
Terug in Nederland begon Liseth haar repertoire live uit te voeren met haar nieuwe band 'Liseth & The Lost and Found', met - eerder uit het oog verloren en weer teruggevonden - gitarist/zanger Eric van Dijsseldonk (o.a. JW Roy, Ricky Koole, Malford Milligan) en bassist Lucas Beukers (o.a. Gť Reinders, Frederique Spigt, Marcel de Groot). 
De gezamenlijke voorliefde voor goed geschreven akoestische songs en americana, en de organische gitaarsounds van de sixties en seventies, bracht deze drie ervaren muzikanten samen. Maar ook als soliste is Liseth nog steeds een graag geziene gaste op de akoestische podia.

EP 2020... 2021
Tussen ieders muziekprojecten, muzieklessen en tournees door, werkt het drietal (viertal: met drummer) aan een nieuwe EP. Door de cornetto crisis duurde het allemaal wat langer dan gepland. Maar in het voorjaar van 2021 werd eindelijk aan de studio opnamen begonnen! De EP zal in de zomer uitkomen en daarna zal de band ook weer te boeken zijn voor optredens!

"De mooiste stem van Tilburg!
.. zů authentiek."
(A.E., fotografe)

Lees onder de video's hieronder meer achtergrond informatie >>>


Uit eerdere recensies:

"Haar stem is tegelijkertijd krachtig en breekbaar, sensueel en dwingend"
(New Folk Sounds)

"Vooral haar sterke timing en goede stemgeluid vallen op"..."overtuigend"
(Bottomline)

"zelden een zangeres gezien die zo zichzelf is op het podium"
(Fer Abrahams, popjournalist)


Liseth & The Lost and Found, EP presentatie, juni 2015
Liseth & The Lost and Found, Mariakapel Holthees, nov 2018

De Achterflap. Voor wie van lezen houdt

Als kind
probeert men Liseth enige muzikaliteit bij te brengen met verplicht blokfluit en daarna (vrijwillig) klarinet. Ze blijkt niet echt een band te krijgen met het instrument dus na 1,5 jaar houd ze het voor gezien. Maar haar tienerogen gaan glinsteren als haar oudere zussen een oude klassieke gitaar in huis halen. En wanneer ze die te pakken krijgt worden de snaren omlaag gestemd om 'basgitaar' te spelen...

Nadat de rockband waarin Liseth haar eerste stapjes heeft gezet als bassiste wordt opgeheven (half jaren '90), begint ze met het schrijven van intieme en expressieve liedjes op de akoestische gitaar. Dit brengt haar naar diverse podia in binnen- en buitenland: cafťs en clubs, het Engelse kunst- en muziekfestival Greenbelt en het Nederlandse Flevofestival. In 1998 doet ze een korte tour door Zwitserland, Duitsland, BelgiŽ en Nederland samen met singer-songwriters Jeff Tarayla (usa) en Mr. Bennett (can). 

Ook in 1998 brengt Liseth haar eerste EP uit waarop het liedje staat dat haar een plaats oplevert in de halve finale van 'de Grote Prijs van Nederland voor singer-songwriters'. De EP trekt o.a. de aandacht van magazines NewFolkSounds en Bottomline, en ze is een paar keer live te horen op Radio 3 (Isabelle, Stenders Vroeg en X-alt). Naast haar eigen muziek speelt ze percussie en zingt backingvocals in een soul/funk/bluesband met eveneens eigen repertoire.

In 1999 besluit ze een tweede studie te gaan volgen, aan de toen splinternieuwe Rockacademie in Tilburg, wat grote omwentelingen in zowel haar persoonlijke als muzikale leven in gang zet en versterkt. Ze speelt solo en met haar begeleidingsband The Disposable Souls waarmee ze een demo opneemt in 2002, in enkele schoolbands, en in het Tilburgse pop/folk/jazz/singer-songwriter bandproject 'The Gift' waarmee een prachtige, sfeervolle cd wordt opgenomen in 2003. Ze draait haar hand ook niet om voor andere bijzondere projecten die op haar pad komen: in 2002 bijvoorbeeld, is ze op de VPRO televisie haast onherkenbaar te zien als echte diva met haar theatrale smartlappenduo 'De Fontanelli's' (met accordeonist Wieb en begeleid door het Flogiston TV orkest).

In 2004 studeert Liseth af als zangeres/performer met een show in The Batcave van 013 in Tilburg, waarvoor ze de zeskoppige gelegenheidsband ĎThe Travelling Companions called Wanderlustí formeert. Daarmee schud ze haar oude imago van 'meisje met gitaar' even van zich af en profileert zich meer als zangeres. Haar gitaar blijft echter een trouwe reisgezel; o.a. speelt ze die zomer op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, tijdens liedjesavonden met studenten van de kleinkunstopleiding en de Brabantse singer-songwriter Gerard van Maasakkers. 

Liseth is ondertussen zangles gaan geven op een paar regionale muziekscholen, en zingt en speelt gitaar in commerciŽle muziekprojecten. Te druk met het opbouwen van een beroepspraktijk verdwijnt haar eigen muziek naar de achtergrond. Maar soms wordt ze gevraagd voor bijzondere projecten zoals liedjes schrijven en uitvoeren bij een theatervoorstelling, improviserend zingen tijdens een dansvoorstelling, of het op muziek zetten van gedichten.

En omdat het bloed kruipt
komen er van tijd tot tijd weer nieuwe liedjes tevoorschijn en staan er weer optredens met eigen repertoire in de agenda. De EP Kites and Traffic Lights was een goede stap voorwaarts in de richting van nieuwe liedjes en nieuwe plannen.

Terug naar boven


© 2021 Liseth Horsten

Foto boven: Izaak Slagt
Andere foto's: Liseth, Izaak Slagt, Han Hagemans